Τα tammar wallaby (Macropus eugenii) είναι ένα μικρό είδος wallaby από την Αυστραλία. Ήταν τα πρώτα μακροπόδαρα που είδαν οι Ευρωπαίοι. Ο Francisco Pelsaert, καπετάνιος του πλοίου Batavia, τα είδε όταν το πλοίο ναυάγησε στα νησιά Abrolhos το 1629. Είπε ότι έμοιαζαν με γάτες που χοροπηδούσαν. Υπάρχουν τρία υποείδη του tammar wallaby:

  • M. e. eugenii από την ηπειρωτική Νότια Αυστραλία.
  • M. e. derbianus από τη Δυτική Αυστραλία.
  • M. e. decres, το δάρμα ή ντάμα γουάλαμπι, από το νησί καγκουρό της Νότιας Αυστραλίας.

Το όνομα tammar προέρχεται από τη λέξη tamma, που σημαίνει βελανιδιά. Το wallaby ζει κάτω από τα φυτά sheoak.

Τα wallabies Tammar εξαφανίστηκαν στην ηπειρωτική Νότια Αυστραλία τη δεκαετία του 1930. Η εξαφάνιση προκλήθηκε από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων, το κυνήγι και τις αλεπούδες. Το 1998 ένας μικρός πληθυσμός wallabies της Νότιας Αυστραλίας βρέθηκε να ζει στο νησί Kawau κοντά στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Η ομάδα αυτή είχε δημιουργηθεί από τον πρώην κυβερνήτη της Νότιας Αυστραλίας, Sir George Grey, το 1862 ως μέρος του ιδιωτικού του ζωολογικού κήπου. Στη Νέα Ζηλανδία αυτά τα wallabies θεωρήθηκαν παράσιτο και οι επιστήμονες μελετούσαν τρόπους για να απαλλαγούν από αυτά. 85 wallabies μεταφέρθηκαν πίσω στη Νότια Αυστραλία. Μετά από εκτεταμένους ελέγχους αλεπούς στο Εθνικό Πάρκο Innes, 10 wallabies απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο του 2004. Άλλα 36 απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο του 2005. Αυτές οι πρώτες απελευθερώσεις παρακολουθήθηκαν με ραδιοκολάρα. Μια άλλη ομάδα έχει τεθεί σε πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία στο ζωολογικό κήπο Monarto.

Τα wallabies Tammar ζουν σε πυκνούς θάμνους κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνουν σε λιβάδια για να τραφούν τη νύχτα. Τρώνε κυρίως γρασίδι και βότανα. Σε ξηρές περιοχές είναι γνωστό ότι επιβιώνουν πίνοντας θαλασσινό νερό. Εκτείνονται σε έκταση περίπου 5 εκταρίων (12 στρεμμάτων).

Έχουν ύψος περίπου 50 εκατοστά και σκούρο γκρι-καφέ τρίχωμα. Έχουν κοκκινωπό χρώμα στα χέρια και τα πλευρά τους, με ανοιχτό γκρι τρίχωμα στην κοιλιά τους. Μπορεί επίσης να έχουν μια αμυδρή λευκή γραμμή στα μάγουλά τους.

Τα wallabies έχουν ένα πολύ ασυνήθιστο μοτίβο αναπαραγωγής. Τα γονιμοποιημένα ωάρια παραμένουν σε λήθαργο μέσα στη μητέρα μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε η εμβρυϊκή ανάπτυξη αρχίζει εκ νέου. Αυτό ονομάζεται "εμβρυϊκή παύση". Όλα τα μικρά γεννιούνται την ίδια ημέρα περίπου 31 ημέρες αργότερα, στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το tammar wallaby είναι το μαρσιποφόρο που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα αλληλούχισης του γονιδιώματος. Οι επιστήμονες μελετούν το γάλα του wallaby καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει ένα νέο και ισχυρό αντιβιοτικό.